Вакансии  

  Куплю квартиру в Житомире
  Куплю дом в Житомире
  Куплю участок в Житомире
   
  Продам квартиру
  Продам дом
  Продам участок
   
  Сдам/сниму квартиру
  Сдам/сниму дом
   
  1-комнатные
  2-комнатные
  3-комнатные
  4-комнатные
  Аренда
   
  Участки
  Аренда
   
  Дома
  Частные дома
  Аренда
   
  Производство
  Офис, магазин
  Аренда


Аналитика | Недвижимость за рубежом | Советы

23-07-2012

Що робити житомирянам, які мають державні акти на землю старого зразка

 

 

Що робити житомирянам, які мають державні акти на землю старого зразка

 

Питання надзвичайно актуальне для громадян, яким треба здійснити правочин (подарувати, продати, здати в оренду землю, взяти під її заставу кредит, та ін).

Але перейматися треба не усім, а саме тим власникам земельних наділів, які мають державний акт на землю старого зразку. Вирішити своє питання власникам «старих» держактів не вдасться доти, доки цей документ правоволодіння на землю не буде приведений у відповідність до сучасних норм і вимог законодавства у сфері регулювання земельних відносин.

Розберемося з хронологією. За період незалежності нашої держави громадянам видавалися акти на землю трьох зразків.

 

1 період: з 1993-го по 2003 рік 

Ці акти не були внесені у загальну базу Державного земельного кадастру, яка була запроваджена 2002-го року. Земельним ділянкам не присвоювались кадастрові номера

2 період: з 2003 по 2009-й рік 

В держактах вже зазначався кадастровий номер земельних ділянок, але по ряду причин (недосконалість планової основи, тощо) не вся інформація могла бути внесена в базу ДЗК.

3 період: з 2009-го року і по сьогодні

Держакти, які видають в останні 3 роки виготовляються відповідно до вимог нинішнього законодавства. Вони внесені у систему ДЗК, межі зведені, інформація щодо правовласності охороняється законом. Маючи акт на землю нового зразку, можна оперативно здійснити будь-який правочин, оскільки у цьому документі передбачена вся необхідна для цього інформація.

 

Чи означає це, що держакти на землю, видані до 2009-го року є недійсними і щодо правоволодіння їх власників можуть бути здійснені зазіхання? Це запитання ми задали начальнику житомирської регіональної філії ДП « Центр ДЗК» Олені Ткач.

 

Олена Ткач роз’яснює: держакти усіх трьох періодів їх видачі є дійсними!

 

Громадянам треба перевірити, чи внесена інформація по їх земельних ділянках у базу ДЗК, чи присвоєний кадастровий номер. Якщо ні, то при необхідності здійснення правочину (купити, продати, подарувати, здати в оренду) постане питання про відсутність деякої інформації у держакті (кадастровий номер, обмеження обстеження, частки права на землю при спільно частковій власності).

Якщо громадянин має на руках держакт, який видають з 2009-го року (синій колір) і по сьогодні – затримок з оформленням необхідних документів через недостатність інформації у держакті, у нього не буде. «Зелений» держакт (2003-2009 роки) - треба перевірити, чи внесена інформація у базу ДЗК. Якщо ж у вас на руках «червоний» акт, виданий  з 1993 по 2003-й рік – точно доведеться присвоювати кадастровий номер, вносити відповідну інформацію у базу ДЗК.

 А тепер ситуація: людині треба здійснити дію з землею. Купити, продати, переписати на когось – немає різниці. Громадянин зацікавлений, щоб уникнути бюрократичної волокити, оскільки всі ми люди зайняті і особливого бажання роками оббивати пороги держорганів у нормальних людей немає. Так ось, приходить ця людина у відповідний відділ земельних ресурсів і дізнається «приємну» новину: її держакт, виданий, наприклад, 1997-го року не внесений у базу ДЗК, відсутній кадастровий номер, інша необхідна за нинішнього законодавства інформація.

 Нічого страшного. Акт від цього не втрачає чинності. Треба просто привести свій держакт у відповідність. І швидко це не вийде, оскільки треба:

 

-         Відновити межі земельної ділянки (виїзд на місцевість);

-         Зробити геодезичну зйомку;

-         Визначити кадастровий номер (неповторний по всій Україні код земельної ділянки).

 Згідно чинного законодавства термін виготовлення технічної документації по встановленню/відновленню меж земельної ділянки може сягати до 6-ти місяців. Якщо за період володіння земельною ділянкою її межі змінилися і була виявлена невідповідність меж земельної ділянки державному акту, процедура внесення інформації ускладнюється. При цьому може виникнути необхідність виготовлення нового держакту. Якщо  ж площа і розміри зазначені у «старому» держакті відповідають дійсності, дані вносяться у базу ДЗК і новий держакт можна не виготовляти.

 У будь-якому разі житомиряни мають знати, що розгляд їх документації може бути затримано через невідповідність держакта старого зразка сучасним вимогам. Але це не значить, що цей держакт недійсний і варто через це хвилюватися.

 Тому осмілимось дати пораду: якщо маєте на руках держакт на землю, виданий до 2009-го року, перевірте, чи внесений він у базу ДЗК і чи присвоєний земельній ділянці кадастровий номер. Якщо ні – подбайте про те, щоб це було зроблено. І тоді, коли вам треба буде вирішувати питання з землею, ви не втратите свій час і нерви.

Сергій Форест

 

Назад









build_links(); ?>